Claudicatio Intermittens looptraining (etalagebenen)

Looptraining bij Claudicatio Intermittens klachten

Van een arts heeft u te horen gekregen dat u last heeft van 'claudicatio intermittens', ook wel 'etalagebenen' of 'etalageziekte' genoemd. Dat wordt zo genoemd, omdat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten blijven staan. Door de pijn in hun benen kunnen zij niet meer verder lopen. Uw arts heeft u verteld dat de pijn veroorzaakt wordt door een vernauwing in de bloedvaten en u veel moet gaan lopen. Dit lijkt een tegenstrijdig advies, u bent immers naar de arts gegaan omdat lopen juist het probleem is. Uit onderzoek is echter gebleken dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen bijna verdubbeld kan worden door looptraining.

 Als u zich aanmeld voor de looptraining bent u verwezen door de vaatchirurg. De eerste afspraak (intake) bij een fysiotherapeut, gespecialiseerd in claudicatio intermittens duurt ongeveer 1 uur. De fysiotherapeut zal uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden uitgebreid met u bespreken. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut, naast de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, gebruik van een aantal vragenlijsten dat samen met u zal worden doorgenomen. Vervolgens wordt een test op de loopband verricht. Door middel van deze test wordt naast uw maximale loopafstand tevens uw inspanningsbeperking vastgesteld. Dit onderzoek zal gedurende de gehele trainingsperiode regelmatig worden herhaald om de effectiviteit van de looptraining te bepalen.

Met behulp van de resultaten van de intake zal er een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld worden om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. De fysiotherapeutische begeleiding zal voornamelijk gericht zijn op het vergroten van de maximale loopafstand, het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en het verbeteren van uw looppatroon. De fysiotherapeut zal u stimuleren tot een actieve leefstijl. Op deze manier kunnen de klachten van claudicatio intermittens dus verminderd worden.

De eerste 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) worden uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met Claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat er geen aanvullende verzekering nodig is om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2018 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.